Wat is jouw verhaal?

Interessant de Open Kloosterdag (9 juni) bij de Kloostercongregatie van Mill Hill in Oosterbeek, zoals aangekondigd in De Gelderlander d.d. 8 juni 2024. Uitnodigend, maar ook wrang, want het mede op giften drijvende complex krimpt al sedert 2004 in, wat overwegend in de hand gewerkt door vooral de afname van het aantal missionarissen, die werken op Rooms-katholieke grondslag: missiewerk en oprichting van scholen e.d. voor mensen in nood.

De commercialisering (in de ouderenzorg) doet ook al sedert 20 jaar haar invloed gelden. Het eenvoudige zeil in de directeurskamer maakte plaats voor een rood tapijt en duur schilderij. Kleinschaligheid en huiselijkheid maakte plaats voor grootschaligheid en verzakelijking.

In tegenstelling tot wat het artikel in De Gelderlander d.d. 8 juni 2024 beweert is de nieuwe directeur niet de eerste lekendirecteur bij Mill Hill. Er zijn er al meerdere geweest. Het lijkt er wel op dat de nieuwe directeur ook bestuurswerk van de regio-overste overneemt

Alles dreigt te verdwijnen. De nieuwe directeur die sedert 2024 is aangesteld heeft als taak de definitieve ontmanteling van de kloosterorde in Oosterbeek in banen te geleiden.

De Amsteleveense projectontwikkelaar Lunee Vastgoed – sedert 2021 eigenaar van het complex Missiehuis Vrijland- wil het carré- vorm pand in 2025 (grotendeels) slopen, om hier huur en koopappartementen te installeren: dit zijn overigens erg luxe voorzieningen voor ouderen die goed in de slappe was zitten in een bosrijke omgeving met veel natuur. De eerste poging met Warm Hart Zorghuizen is trouwens op een faillissement uitgelopen.

Het streven van Lunee Vastgoed wordt door de nieuwe directeur uitgelegd als het klooster weer aan de samenleving teruggeven in de geest van de dienstbaarheid van de missionarissen aan de samenleving. Een in mijn ogen bedenkelijke gedachten gang. Echte barmhartigheid is niet meeliften met de commercialisering in de ouderenzorg waar veel ouderen de dupe van zijn, maar het huis inrichten voor de echte noodlijdenden w.o. woningzoekers en ouderen (met o.m. één of meerdere ziekten, vereenzaming met ook dementie en depressieve klachten).

Verder maak ik me zorgen over het nog resterende erfgoed. Het oude koetshuis is inmiddels afgebroken. Maar wat gebeurd er met de oude begraafplaats van de Mill Hill congregatie?

Voormalige inwoner van Arnhem 1987-2007 en medewerker Missiehuis Vrijland 1998-2004.

Lees het volledige artikel bij Ronald Wilfred Jansen.

Laat dit artikel viral gaan in Oosterbeek, deel het met je vrienden!

Auteur

Picture of Redactie deOosterbeekgids.nl
Redactie deOosterbeekgids.nl

Nieuws door Ronald Wilfred Jansen. Lees het volledige artikel op hun website.

  1. Wat is jouw verhaal?

Gerelateerde berichten